Omega-6 Causes Diseases not Carbohydrates
![]() |
High Carbohydrates are still healthy |
https://youtu.be/PvZk-jNqzgE?si=ue67YiaH08GXm9nQ. Bukan Carbohydrates yang penyebab penyakit kronik seperti obesiti, sakit jantung, diabetis dan barah. Tetapi minyak. sayur, sebenarnya Omega-6. Namun, makanan barah ada lah carbohydrates jadi baik jauhi carbohydrates kalau ada barah.
![]() |
Japan |
https://youtu.be/PvZk-jNqzgE?si=ue67YiaH08GXm9nQ. Contoh di Jepun. Kurang gula pun bertambah penyakit. Yang naik, ialah minyak sayuran, atau lebih tepat Omega-6. Omega -6 lah penyebab penyakit kronik, bukan gula atau carbohydrates.
![]() |
China |
https://youtu.be/PvZk-jNqzgE?si=ue67YiaH08GXm9nQ Lagi bukti di China. Gula rendah pun bertambah gemuk dan barah. Tapi jelas minyak sayur-sayuran bertambah.
![]() |
USA |
https://youtu.be/PvZk-jNqzgE?si=ue67YiaH08GXm9nQ. Sewaktu US makan banyak gula pada tahun 1930, tidak juga gemok.
![]() |
Australia |
https://youtu.be/PvZk-jNqzgE?si=ue67YiaH08GXm9nQ. Sama juga dengan Australia. Gula turun, naik juga obesiti dan diabetes.
![]() |
Omega-6 |
Menunjukkan jenis lemak. Paling rendah Omega-6 ialah minyak sayuran juga. Minyak kelapa tapi tiada Omega3 pula. Lemak binatang, contoh lard iaitu minyak babi, 9%, sama dengan kelapa sawit, 10%tapi kedua dua ada Omega3. Di Malaysia, kita lebih banyak kelapa sawit tapi bertambah juga diabetis. Ertinya, Carbohydrates pun memain peranan juga. Omega-6 ini, paling selamat di hadkan di bawah 2%. Sekarang sudah naik 17% di negara maju sebab mereka mampu beli minyak sayuran yang mahal. https://www.healthline.com/nutrition/optimize-omega-6-omega-3-ratio#TOC_TITLE_HDR_5
Comments
Post a Comment